Καλωσήρθατε στη μεγάλη σύμπραξη αναγνωστών και συγγραφέων για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Αυτή είναι η μικρή ιστορία της εκκίνησης του Read for Greece.

 

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν την περασμένη Δευτέρα, το πρωί της Τρίτης βρήκε όλους τους Έλληνες αμήχανους, θυμωμένους και σε βαθύ σοκ, καθώς η φωτιά συνέχιζε να καίει τις περιοχές της Αττικής και ο αριθμός των θυμάτων ανέβαινε συνεχώς. Όμως, κάτι πραγματικά απίστευτο συνέβη εκείνη τη μέρα: ο κόσμος έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε όσους, μέσα σε λίγες ώρες, βρέθηκαν χωρίς περιουσία ή έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Η Τετάρτη ξημέρωσε με ακόμη περισσότερους νεκρούς και τραυματίες, αλλά και με ένα μεγαλύτερο κύμα υποστήριξης από ανθρώπους κάθε ηλικίας που έτρεξαν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν τις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά.

Παρακολουθώντας αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Αττική τις εκκλήσεις για βοήθεια στα social media από αρκετούς φίλους βιβλιόφιλους, σκέφτηκα τη  βοήθεια που θα μπορούσε πιθανόν να δώσει η βιβλιοφιλική κοινότητα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές. Κάποιον γρήγορο και εύκολο τρόπο ώστε να κινητοποιηθούν οι αναγνώστες, αλλά και ολόκληρος ο βιβλιόκοσμος, από τους συγγραφείς, τους κομίστες και τους εικονογράφους, μέχρι τους εκδοτικούς και τα βιβλιοπωλεία.

Θυμήθηκα πως τον περασμένο Νοέμβριο είχα πετύχει τον ετήσιο έρανο της Worldbuilders, μια ομάδα που δημιούργησε ο συγγραφέας Patrick Rothfuss το 2008 και συγκεντρώνει, στο τέλος κάθε χρονιάς, χρήματα για μια συγκεκριμένη ΜΚΟ που πολεμά για την εξάλειψη της φτώχειας. Σε αυτόν τον έρανο, συγγραφείς και καλλιτέχνες όλων των ειδών προσφέρουν βιβλία και αντικείμενα, τα οποία είτε δημοπρατούνται, είτε μπαίνουν σε μια μεγάλη κληρωτίδα.

Η κλήρωση, που γίνεται μέσα στις γιορτές, λειτουργεί ως εξής: για κάθε συνεισφορά $10, το όνομα του δωρητή μπαίνει μια φορά στην κληρωτίδα. Όσα περισσότερα $10 προσφέρει κάποιος, τόσο περισσότερες φορές θα συμμετέχει το όνομά του στην κλήρωση και, φυσικά, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει για να κερδίσει κάποιο ή κάποια από τα αντικείμενα.

Έγραψα λοιπόν στο προσωπικό μου προφίλ στο Facebook:

“Είχα μια ιδέα και θα την πω: Κι αν οργανώναμε μια μεγάλη δημοπρασία υπογεγραμμένων βιβλίων και bookish stuff που θα συγκεντρωθούν από δωρεές και τα έσοδα θα πάνε απευθείας στον Ειδικό Λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος;”

και η ανταπόκριση φίλων συγγραφέων και αναγνωστών ήταν άμεση.

Τα όσα ακολούθησαν είναι πια ιστορία και το Read for Greece μια πραγματικότητα. Η Ιλέην Ρήγα της Nyctophilia.gr ήταν εκείνη που υποστήριξε πρώτη και σε κάθε βήμα αυτό το εγχείρημα και το έκανε πραγματικότητα, δεκάδες συγγραφείς και κομίστες δήλωσαν πως θα υποστηρίξουν έμπρακτα μια ιδέα που υπήρχε τότε απλά ως ένα ποστ στο Facebook και, πολλές φορές, χωρίς να γνωρίζουν αυτόν που το έγραψε, άνθρωποι που χιλιοευχαριστώ βοήθησαν την καμπάνια μας να βρει όνομα, λογότυπο, site και πρόσφεραν τη βοήθειά τους σε κάθε βήμα.

Στην πορεία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία της κλήρωσης όλων των βιβλίων, όπως στην περίπτωση των Worldbuilders κι έτσι φτάσαμε στο “€3 = 1 συμμετοχή”, με απευθείας κατάθεση στο λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης που ανοίχτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στο λογαριασμό του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου που ανοίχτηκε στην Τράπεζα Πειραιώς.

Με αυτόν τον τρόπο, το Read for Greece δεν είναι ένας μεσάζοντας. Δε σας ζητάμε να δώσετε τα χρήματα που θέλετε να προσφέρετε σε εμάς, ώστε να τα παραδώσουμε εκεί που χρειάζονται. Σας ζητάμε να προσφέρετε απευθείας στους επίσημους λογαριασμούς για την αρωγή των πυροπαθών και απλά να μας αποστείλετε, μέσω της ειδικής φόρμας που θα βρείτε στο site, την απόδειξη της κατάθεσής σας. Λειτουργούμε απλά ως ένα επιπλέον κίνητρο και ως μια ελάχιστη ανταμοιβή σε όσους θέλουν να προσφέρουν.

Ξεκινάμε όμως σήμερα με τις δωρεές βιβλίων, κόμικς και βιβλιοφιλικών αντικειμένων, συμπληρώνοντας τη φόρμα δωρεάς που θα βρείτε στο site μας:

  • Αν είστε συγγραφέας, θα θέλαμε να προσφέρετε υπογεγραμμένα αντίτυπα των βιβλίων σας στο Read for Greece, τα οποία θα αποστείλετε στους νικητές της κλήρωσης μετά από δική μας επικοινωνία.
  • Αν είστε αναγνώστης, μπορείτε κι εσείς να προσφέρετε δικά σας βιβλία στο σκοπό μας  αρκεί τα βιβλία που θα δωρίσετε να μην είναι χρησιμοποιημένα. Κάθε δωρητής αναλαμβάνει τα έξοδα αποστολής προς τους νικητές της κλήρωσης για κάθε βιβλίο που δωρίζει στο Read for Greece.
  • Αν είστε εκδοτικός ή βιβλιοπωλείο και θέλετε κι εσείς να συμβάλετε με βιβλία και βιβλιοφιλικά αντικείμενα, επικοινωνήστε με το Read for Greece χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας που υπάρχει στο site.

Όλος ο κόσμος του βιβλίου μαζί, όλοι ενωμένοι, ας διαβάσουμε για την Ελλάδα.

Γιάννης Σαχανίδης
#readforGreece

Κατηγορίες: Latest News

1 σχόλιο

εκδόσεις Παράξενες Μερες · 8 Αυγούστου, 2018 στο 9:29 πμ

Η κοινσεπ εκδόσεις Παράξενες Μερες επιθυμεί να συμμετάσχει στην ωραία πρωτοβουλία σας. Πειτε μας που πρέπει να στειλουμε βιβλία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *